Browse The Site

Bylinky v naší zahradě: Tymián obecný

Tymián obecný

Thymus vulgaris

tymian_5

Lidový název: mateřídouška římská, démut

Tato vytrvalá bylina dorůstá do výšky okolo 45 cm, má dřevnaté stonky a husté větvičky vytvářejí porost drobných oválných až čárkovitých, temně zelených, aromatických listů. Kvete uprostřed léta narůžovělými kvítky. Tymián se pěstuje z výsevu a jakmile se uchytí, můžete je množit dělením trsů. Všechny druhy vyžadují dobře propustnou, nejraději písčitou půdu a co možná nejvíce slunce a horka. Místem původního výskytu je jižní Středomoří, proto se rostlinám velmi dobře daří na skalkách, kde snášejí i větší sucha. Lístky lze sklízet celoročně, nejvýraznější chuť však mají na vrcholu léta, kdy je obsah silicového oleje nejvyšší.

Používané části:

Využívá se nať, sbíraná těsně před květem.tymianovy_sirup1

Aktivní složky:

Hlavní účinnou látkou rostliny je silice, jejímiž složkami je thymol, karvakrol a cymol, dále třísloviny aj.

Dostupnost:

Čerstvá nebo sušená bylinka, kapsle, pastilky, masti

Používá se k léčbě:

Tymiánový čaj se doporučuje při zažívacích obtížích. Pití a kloktání tymiánového čaje, pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích, jakými je dráždivý a dávivý kašel, záněty mandlí a hrtanu.

Tymiánové koupele nebo inhalování tymiánu pomáhá při infekčních chřipkách s rýmou a kašlem. Tymiánové masti se používají na bolesti svalů a špatný krevní oběh.

Čaj:tymian_4

2 lžičky sušeného tymiánu zalijte 1 šálkem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a poté sceďte. Ke kloktání používejte vychlazený nápoj. Při kašli doslaďte čaj medem.

Čajová směs při kašli a horečce:

1 lžička sušeného tymiánu rozdrťte v hmoždíři s 1 lžičkou kořene proskurníku a 1 lžičkou plodů anýzu. Zalijte 1 šálkem vroucí vody, nechejte asi 10 minut louhovat a poté sceďte. Pijte po malých doušcích.

Inhalace:

2 lžíce sušeného tymiánu a 2 lžíce sušených květů heřmánku zalijte 2-3 l vroucí vody. Po několika minutách začněte inhalovat s hlavou přikrytou osuškou.

Koupel:

10 lžic sušeného tymiánu zalijte vroucí vodou, nechejte asi hodinu louhovat a poté sceďte. Nálev vlijte do vody a koupejte se v ní 10-20 minut. Poté nejméně hodinu setrvejte v klidu na lůžku.

Použití při přípravě jídel:

Tymián lze přidávat do masitých jídel a jídel s rybím masem. Dále můžete tymián použít ke kořenové zelenině, jako je mrkev, nebo macerovat v rostlinných octech a olejích.

Bezpečnost:

Ve velmi vzácných případech můžou stálé koupele a kloktání tymiánovým čajem vyvolat alergickou reakci. Tymián není doporučován v těhotenství. Kuchyňské použití je bezpečné.

...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove