Browse The Site

Bylinky v naší zahradě: Růže šípková

Růže šípková

sipkovy_cajRosa canina

Lidový název: planá růže, šípek

Tento původně divoce rostoucí keř byl také znám pod názvem psí růže. Roste divoce po celé Evropě v remízcích, ve volných živých plotech a v lesích. Daří se jí dobře v živné půdě, snese i horší podmínky, potřebuje však dostatek vláhy. Dorůstá do výšky 2 m a má silně ostnité, k zemi se přehýbající výhony. V červnu a červenci kvete bílými nebo světle růžovými květy se sladkou vůní. Začátkem podzimu se tvoří výrazně červené dužnaté šešule, známé jako šípky.

Po staletí byly šípky cenným zdrojem vitaminu C, na podzim je posbírali a vařili si z nich čaje a sirupy, jimiž si léčili v zimních měsících nachlazení a kašel. Jsou výborným přírodním protizánětlivým prostředkem a antioxidantem.

lekarnasipek1Aktivní složky:

Mastný olej, glykosidy, třísloviny, vitamin C, silicový olej

Používané části:

Používají se plody. Účinnými látkami je vitamin C, minerální látky a flavonoidy, jakož i pektiny.

Dostupnost:

Tablety, kapsle, čaje

Léčivé účinky:

Vitamin C posiluje obranyschopnost organismu a hojení ran. Obzvlášť při horečce potřebuje tělo větší množství tohoto vitaminu. Flavonoidy působí protizánětlivě a antibioticky. Pektiny regulují činnost střev.

Používají se k léčbě:lekarnasipek2

Šípkový čaj se doporučuje při nachlazení. Šípkový sirup můžete preventivně podávat po lžičkách zvláště dětem. Pravidelná konzumace šípkové marmelády zvyšuje obranyschopnost organismu, a tak může předcházet nachlazení. Šípkové tablety nebo kapsle pomáhají při nedostatku energie a fyzické vyčerpanosti. Zároveň pomáhá odstranit škodliviny z těla.

Čaj:

2 lžičky usušených plodů šípku přelijte 1 šálkem vroucí vody, nechejte asi 10 minut louhovat a poté sceďte. Podle chuti dochuťte medem a citronovou šťávou. Pijte podle libosti.

Sirup:

Omyjte, rozpulte a přes noc nechejte nabobtnat v ½ l jablečné šťávy 500 g plodů šípku. Směs přiveďte k varu a potom protlačte sítem. Podle chuti doslaďte medem nebo hustou hruškovou šťávou. Sirupem naplňte sterilní, dobře uzavíratelnou sklenici. Uchovávejte v ledničce a denně užívejte lžíci.

Marmeláda:

500 g plodů šípku umyjte, rozpulte a nechejte bobtnat přes noc v ½ l vody. Směs přiveďte k varu a poté protlačte sítem. Kaši z plodů přiveďte k varu s 200 ml rakytníkové šťávy, šťávou z 1 citronu a 750 g želírovacího cukru. Marmeládou naplňte sterilní sklenici. Jezte s chlebem nebo vmíchejte do jogurtu.

lekarnasipek4

Použití při přípravě jídel:

Z čerstvých šípků lze připravovat marmeládu, sirup a víno.

Bezpečnost:

Pokud užíváte nějaké léky proti artritidě, poraďte se o možnosti užívání prostředků z šípků se svým lékařem.

...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove