Browse The Site

Domácí vinotéky a vinné sklepy

Vinařská sezóna je v plném proudu a tak nastává čas zamyslet se jak víno správně uskladnit aby si udrželo chuť i vůni co nejdéle. Snem snad každého milovníka dobrého vína je vlastnit vinný sklípek nebo alespoň domácí vinotéku kde by mohl tento přírodní produkt bezpečně uskladnit. Vlastnoručně vybudovaná vinotéka přináší svému majiteli nejen potěšení ale je i hodnotnou investicí. Výsledné dílo bude odrážet část vaší osobnosti avšak výsledek bude záviset zejména na vašem vkusu, finančních možnostech, velikosti prostoru a investovaném času.

vinoteky1

V dnešní době se nové sklepy určené pro archivaci vína moc nestaví jelikož je to finančně velmi nákladné a problematické i z pohledu stavebního zákona. Vinné sklepy se častěji opravují nebo se vestaví do sklepů v domě, garáží a jiných vyhovujících prostorů. Další možností je využití boxu nebo vinotéky k archivaci vín.

vinoteky2Jaké klima má být ve sklepě?

Skladovací teplota vína musí být vždy pod 20°C v ideálním případě od 10-13°C. Důležité je aby teplota nekolísala v průběhu roku o více než 2°C což by způsobilo kolísání tlaku uvnitř lahví a tím k nežádoucímu posouvání zátky. Chlazení vína na nižší teploty je pouhým plýtváním energií a vínu tím nijak neprospějete. Prostory není nutné nijak chránit před vyšší vlhkostí protože ta vínu nevadí. Naopak příliš nízká vlhkost může způsobit předčasné stárnutí přírodních korků, které vysychají a může tak dojít ke znehodnocení obsahu láhve. Pokud stavíte sklípek v domě je vhodné použít speciální klimatizaci pro udržení požadované teploty a vlhkosti.

Jak správně a jak dlouho vína skladovat?

Všechny lahve s korkovou zátkou se vždy skladují naležato. Protože většinou každý skladuje více druhů vína, tak obvyklá velikost boxu odpovídá 6-12 lahvím. Tyto boxy se vyrábějí z tvrdého dřeva, betonových prefabrikátů nebo mohou být vyzděné z cihel. Poptávka zákazníků v 90. letech způsobila, že se dnes většina vína vyrábí metodou vinoteky3řízeného kvašení, které ale archivaci neprospívá. Taková vína jsou nejlepší do dvou let od naplnění lahve. Po této době kvalita vína velmi rychle klesá. Pokud tedy chcete vína archivovat 10 let a déle, musíte vědět pro jaký účel a jakým způsobem bylo víno vyrobeno. Tuto informaci vám poskytne nejlépe samotný vinař nebo prodejce ve vaší oblíbené vinotéce. Na samotném víně většinou tyto údaje nenajdete. Vína, která se vyrábí starými technologiemi vydrží 50 let i déle. Určitě se tedy zeptejte svého vinaře jak dlouho můžete kterou láhev archivovat.

Peníze vložené do vína se jeho dalším ležením zhodnocují a zejména vína kvalitních ročníků vám zaručují úspěšnost případných obchodních aktivit při prodeji.

...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove