Browse The Site

Sklízíme letošní úrodu jablek

Dospělí člověk by měl za rok sníst až 50 kg jablek, zejména vhodná jsou pro děti, starší osoby a osoby v rekonvalescenci. Jablka obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Patří k nim vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost organismu, antiskleroticky působící pektiny, látky zpevňující cévy a vlákninu, která odvádí z těla odpadní látky a zmírňuje riziko rakoviny.

sklizime_jablka2

Jak poznáme zralá jablka?

Poznáme to podle toho, že se plody při otočení nebo nadzvednutí snadno oddělí. Stopka musí zůstat u plodu neporušená. Plody s vytrženou stopkou nebo jinak poraněná většinou pak ve sklepě do dvou týdnů v důsledku moniliové hniloby zčernají.

Sklízíme

sklizime_jablka8Nejprve ze stromu očešeme větší a vyzrálejší jablka zejména z slunné strany koruny. Ostatní jablka, která jsou uvnitř koruny sklidíme o 1-2 týdny později až dozrají. Češeme od spodních větví k horním, opatrně abychom nepoškodili plody ani stromy. Při sklizni z vyšších stromů používáme žebřík nebo štafle. Sklízíme za suchého počasí při nižší teplotě např. navečer. Musíme mít i pevné, čisté a suché boty s podpatkem, aby se nám to na žebříku nesmekalo. Načesané ovoce ihned třídíme. Poškozené a padané vyřazujeme a co nejrychleji zpracujeme na mošty, marmelády a kompoty. Nahnilá jablka rovnou likvidujeme. Nejvhodnější je jablka zlikvidovat v asanační jámě, kde je postupně zasypáváme páleným vápnem a zeminou. Jablka napadená moniliovou hnilobou nepatří na kompost, když je však na kompost dáte zasypte je zeminou, abychom zabránili šíření choroby. Nepoškozená jablka ukládáme na lísky, nejlépe v jedné vrstvě, abychom mohli jablka ve sklepě průběžně kontrolovat a hnijící jablka ihned odstranit. Ve sklepě ,kde jablka skladujeme, udržujeme nižší teplotu, za teplého počasí sklep přes noc větráme.

Udělejte si křížaly

Tyto sušené stroužky, plátky nebo půlky jsou nejen chutné , ale i zdravé. Neobsahují žádné konzervační látky, dodají energii a mají málo kalorií. Správně usušené křížaly jsou pružné a nelámou se. Vždy sušte jen zdravé, dozrálé plody bez poškození. Neměly by být povadlé, scvrklé nebo moučné. Jablka krájejte na plátky. Čím tenčí, tím budou křížaly křupavější.

sklizime_jablka6

Silnější plátky zase budou šťavnaté. Pokud chcete, aby byly křížaly z jablek pěkně bílé, namočte je na chvíli do roztoku z jednoho litru vody a dvou lžiček kyseliny citronové a nechte okapat. Ideální na sušení jablek ale i jiného ovoce je elektrická sušička. Hlídá za vás teplotu i čas a vy se tak můžete věnovat jiným činnostem. Po usušení křížaly skladujte v uzavřených dózách na suchém, tmavém a chladném místě. Takto uskladněné vám vydrží 1-2 roky.

sklizime_jablka7

...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove